Müvekkil Girişi

Şifremi Unuttum

Müvekkil Şifremi Unuttum

Doğrulama Kodu

HaberlerAnaysa Komisyonu Yargıda Değişiklik İçin Toplanıyor

3 partiden oluşan Anayasa Komisyonu mini bir paketle Anayasa’da değişiklik yapacak. Komisyon ilk toplantısını saat 15.00’te 15 Temmuz gecesi darbecilerin Meclis’e bomba attığı yerde yapacak.

ZİVER BÜYÜKTAŞAK Parti, CHP ve MHP’den birer üyenin olduğu Mini Anayasa Komisyonu, Türkiye’nin içinde bulunduğu kriz sürecini ve darbeye yol açan maddelerin ayıklanması amacıyla Anayasa’da birkaç maddelik düzenleme yapacak. FETÖ’nün kanlı darbe girişiminden sonra ilan edilen OHAL kapsamında çıkarılan Kanun Hükmünde Kararnamelerle (KHK) kamudaki Paralel Yapı’ya mensup veya ilişkili personel tasfiye ediliyor. Ancak daha kapsamlı düzenlemeler ve köklü değişiklikler için KHK’lar yeterli olmuyor, bu nedenle Anayasa’da değişiklik ve düzenleme gerekiyor.

İLK TOPLANTI O SALONDA

Anayasa’da yapılacak değişiklikler için kurulan ve AK Parti’den Abdulhamit Gül, CHP’den Bülent Tezcan ve MHP’den Mehmet Parsak’ın yer aldığı komisyon, ilk toplantısını bugün (cuma) saat 15.00’te 15 Temmuz’daki kanlı kalkışmada darbecilerin TBMM’de bomba attığı yerde yapacak. Komisyonun MHP’li üyesi Mehmet Parsak, ilk toplantıyı 15 Temmuz gecesi darbecilerin Meclis’e bomba attığı yerde yapılmasını teklif ettiğini, önerinin kabul edildiğini belirtti.

ASKER-SİVİL İLİŞKİSİNDE

AK Parti, Mini Anayasa Komisyonu’nda öncelikli ana başlık olarak yüksek yargı ve sivil-asker ilişkilerini masaya yatıracak. Askeri darbeye yol açan bölümler Anayasa’dan çıkarılacak. Askeri yargının kaldırılması ve yüksek yargının tek çatı altında birleştirilmesini sağlayacak bir düzenleme öngörülüyor.

GENELKURMAY VE MİT NE OLACAK

Danıştay, Yargıtay, Anayasa Mahkemesi ve HSYK’nın yapısında değişiklik yapılması ve yüksek yargı bağımsızlığının güvence altına alınması konusunda partiler arasında mutabakat var. Ancak Genelkurmay Başkanlığı ile MİT’in Cumhurbaşkanlığına bağlanması muhalfetten kabul görmüyor.

YARGIYI DÜZENLEYECEK

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve komisyonun üyesi Bülent Tezcan, yargıyı düzenleyen bir paket üzerinde görüşmeler yapılacağını, yargıyı içermeyen konuların komisyonun çalışma kapsamında olmayacağını söyledi. MHP’li Mehmet Parsak da yargı bağımsızlığının güvence altına alınmasının ortak talepleri olduğunu belirtti.

HDP TEPKİLİ

HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, HDP’nin içinde olmadığı bir anayasa değişikliğinin kadük, yetersiz ve yanlış olacağını savundu. HDP Sözcüsü Ayhan Bilgen de anayasa konusunun mümkün olduğunca en yüksek katılım ve uzlaşma ile ele alınması gerektiğini ifade etti.

YENİ DÖNEME SARKABİLİR

Partilerin, uzlaşacağı anayasal değişikliklerin bu yasama dönemine yetişmesi zor görünüyor. Ancak Meclis’in en geç 31 Ağustos’ta tatile gireceği belirtiliyor. Bu durumda mini anayasa değişiklik paketinin bu döneme yetişemeyeceği ve yeni yasama dönemine sarkabileceği dile getiriliyor.